top-logo
Audio & video met degelijk advies!
  • phone
  • message
  • marker

Burmester

Dieter Burmester : Audiofiel, bassist en ingenieur.

 

Dieter Burmester startte zijn bedrijf Burmester Audiosysteme in 1977 met als doel : het fabriceren van kwaliteits audio-apparatuur zonder enig compromis in bouw en klank.

Experience the Burmester Mission in moving images!

Burmester Audiosysteme Imagefilm (English version)

Jammer genoeg is Dieter in 2015 overleden na een korte ziekte,  maar de firma Burmester vierde in 2017 haar  40-jarig bestaan. Nog steeds wordt een product slechts dan geïntroduceerd door Burmester als het een duidelijke technische verbetering betekent in vergelijking met producten van de concurrentie.

Op jonge leeftijd knutselde Dieter Burmester graag aan radio’s, maar zijn echte passie was zelf muziek maken met een E-Bas gitaar als favoriet instrument. De constante problemen met zijn gitaar buizenversterker speelden een rol in zijn beslissing om een opleiding te volgen in elektrotechniek.

Jaren later, na een carrière als professioneel muzikant en elektrotechnisch ingenieur, besluit Dieter om zelf een versterker te bouwen, niet langer op basis van buizen (gezien de lage dempingsfactor, hoge distorsie en snelle veroudering) maar wel op basis van innovatieve op-amp technologie. Het begin van zijn queeste naar kwaliteit en innovatie, compromisloos , cost is no object!

Dieter’s audiofiele vrienden waren razend enthousiast over de fantastische kwaliteit van de voorversterker. De banken daarentegen weigerden een lening : in een kleine markt beheerst door grote namen (McIntosh, Krell, Mark Levinson) een peperduur product lanceren????

De productie startte met een 20-tal versterkers, een Duitse audiozaak nam Burmester op in haar assortiment en na een bijzonder lovende test in een vooraanstaand Duits Hifi Magazine was Burmester gelanceerd.

De Preamp Burmester 777 was het eerste product van Dieter Burmester. (777 refereert trouwens naar jaar en maand van ontwerp nl. juli 1977) In 1980 volgde een wereldprimeur : de 808 preamplifier, een voorversterker met modulaire opbouw. (Dit referentie product is nog steeds in productie!)

Na de succesvolle introductie van voorversterkers kwam de eindversterker aan bod. In 1983 kwam de eerste volledig symmetrisch gebouwde eindtrap op de markt, opnieuw een primeur waarbij technologie uit de pro-wereld toegepast werd in high end audio. (Ondertussen standaard in high end producten)

Opnieuw innovatie in 1991 : een CD-speler met riem aandrijving. Het scheiden van het lager van de motor voorkomt dat trillingen van het aandrijfmechanisme overgebracht worden naar de CD. Dit voorkomt fase vertraging, vervorming en zorgt voor een lagere jitter.

Luidspreker ontwerp volgt in 1991, met Air Motion Tweeters en, op dat moment bijzonder vernieuwend :  17” drivers voor het middengebied, oversized omwille van de gevoeligheid die we allen hebben voor deze frequenties.

Ondertussen is het gamma van Burmester Audiosysteme zeer uitgebreid. Met hoogwaardige streaming producten zoals de fantastische referenties  MC111 en MC151 met voorversterker, DA converter, CD lezer/ripper én opslag on board! Ook de app van deze toestellen is absolute top!

Alle producten hebben de fantastische afwerking en de doordachtheid gemeen die voor Dieter Burmester essentieel was.

Burmester is een begrip in audioland maar bouwt ook systemen voor gerenommeerde autobouwers als Bugatti Veyron, Porsche en Mercedes.

Elk toestel wordt handgemaakt in de fabriek te Berlijn. De Chrome coating is niet enkel een design element maar zorgt voor een levenslange, duurzame afwerking. 95% van de onderdelen komen uit Duitsland, aangeleverd door leveranciers die geobsedeerd zijn door perfectie. ( En toch worden deze onderdelen opnieuw geselecteerd en gecontroleerd door Burmester om de tolerantiegraad te bereiken die ze beoogt)

Vooraleer een Burmester toestel de fabriek verlaat op weg naar de trotse eigenaar moet het talloze metingen ondergaan, wordt het gedurende zeven dagen ingespeeld, wordt het opnieuw volledig doorgemeten, ondergaat het een manuele functie test,  én, tot slot, een akoestische luistertest door experts.

Dieter Burmester was een super begaafde ingenieur, een knappe muzikant en een lieve, integere mens. “Art fort he ear”

Dieter du darfst stolz sein!